Leírás
A Vita2You xantán gumi kiváló rostforrás, mely egyre népszerűbb a konyhában stabilizátorként, kötőanyagként és sűrítőként. A xantán gumi kiválóan alkalmas szószok sűrítésére. A xantán gumit desszertek (beleértve a fagylaltot is) készítésére is használható. A Vita2You Xantán gumi adalékanyagok nélkül, szója-, élesztő-, tejtermék- és géntechnológia NÉLKÜL készül. Állati összetevők nélkül készül, ezért vegetáriánusok és vegánok számára is alkalmas.
Adagolása gluténmentes sütemények sütéséhez: 250 g magliszthez adj 1 teáskanál xantán gumit. A xantánt a száraz alapanyagokhoz keverd, és csak azután add hozzá a nedves alapanyagokat, hogy egyenletesen el tudd oszlatni a maglisztben. A xantángumi hozzáadásával készült tészta puhább és rugalmasabb lesz.
A szószok sűrítéséhez használj körülbelül 3-4 g xantánt literenként. Újbóli forralás nem szükséges.
Fagylalt készítéséhez adjunk hozzá körülbelül 1 tk xantángumit 300 g fagylaltmasszához, hogy szép és krémes legyen.
Mutatjuk videón, hogyan változtatja meg a xantán gumi a nyers alapanyag állagát:
Mi az a xantán gumi?
A xantángumi egy igen népszerű élelmiszer adalékanyag, ami egy természetes és ártalmatlan összetevője igen sok élelmiszernek. Elsődleges szerepe, hogy sűrítse az ételeket, állagukat stabilizálja. Szószokban, öntetekben, fagylaltban, de még gluténmentes süteményekben is előszeretettel alkalmazzák. Utóbbi esetben azért olyan népszerű, mert a gluténmentes lisztek egészen másmilyen állagú tésztát adnak, mint a gabonalisztből készültek, ám a xantán gumi képes ugyanolyan ruganyossá tenni a gluténmentes nyers tésztákat, mint a gabonalisztes változatok.
Veszélyes-e xantán gumit fogyasztani?
A nevéből adódóan nem csoda, ha elsőre idegenkedünk a xantán ”gumitól”, és nem tűnik szimpatikusnak, pedig nincs okunk ódzkodni tőle! Valójában ez egy teljesen ártalmatlan növényi alapanyag, és fogyasztása biztonságos. Egészen pontosan a xantán gumi egy poliszacharid, ami emészthetetlen szénhidrát, így fogyókúra alatt, de akár ketogén diétában is alkalmazható. Ketogén és alacsony szénhidráttartalmú diétában azért is közkedvelt, mert a gabonaliszteket kizáró étrendben is kiváló sűrítő anyag, és megkönnyíti a munkát a szénhidrátcsökkentett lisztekkel. A xantán gumi fogyasztása biztonságos, magas rosttartalmának köszönhetően az egészséges bélműködéshez is hozzájárul.
Hogyan állítják elő a xantán gumit?
A xanthomonas campestris baktériumfajt használják a xantán gumi előállításához. A fermentáció során előállított alapanyagot szárítják, majd finom porrá őrlik. Ez a finom, rostban gazdag por a xantán gumi, amely nem csak élelmiszereknek, de kozmetikumoknak is nagyon hasznos összetevője a minőség és állag megőrzése, valamint javítása érdekében.
Összetevők, tápértékek
Összetevők: 100% xantán gumi (E415)
Átlagos tápértékadatok | 100g termékben: |
Energia | 810 kJ / 193 kcal |
Zsír | 0 g |
- amelyből telített zsírsavak | 0 g |
Szénhidrát | 4,6 g |
- amelyből cukrok | 0 g |
Rost | 77,5 g |
Fehérje | 6 g |
Só | 0,1 g |