Barion Pixel
Az oldalunk használatával hozzájárulsz a cookie-k alkalmazásához, amelyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési Tájékoztatónkban.

Szénhidrátcsökkentett bejgli

Szénhidrátcsökkentett bejgli - karácsonyi sütemény diétás változatban
Vajon lehet karácsonykor is igazodni a diétás étrendünkhöz, vagy olyankor a legnagyobb igyekezet ellenére is elcsúsznak a dolgok a táplálkozásban?

Az biztos, hogy mindenkivel előfordul, hogy vendégségbe megy olyan házba, ahol se ételérzékenységgel nem élnek, se egészség-megőrzési okokból nem kerülnek bizonyos alapanyagokat, például a cukrot. Ilyenkor igyekszünk illedelmesek lenni, és fogyasztani abból, amivel kínálnak minket, és talán ki is jelenthetjük, hogy nem dől össze a világ ennyitől, de azért otthon igenis megoldható, hogy mindenféle klasszikus karácsonyi finomság felkerüljön az ünnepi asztalra, méghozzá egészséges kivitelben!

Reform bejgli is készülhet búzaliszt és cukor helyett egészséges alapanyagokkal!

A süteményeknél egyetlen kihívást az jelentheti, hogy gluténmentes lisztekkel kelt tésztát nem lehet készíteni, de mint mindenre, erre is van megoldás! Méghozzá nagyon egyszerűen kiküszöbölhető probléma ez, és innentől nem is nevezhetjük problémának, hiszen egyetlen - szinte csipetnyi - hozzávaló kell pluszban, ami kezelhetővé teszi a magliszteket is! Ez a varázs képességű összetevő a xantán, de a konjac liszt is hasonló, tehát ha a kettő közül lapul valamelyik a konyhaszekrényben, akkor bármilyen klasszikus, eredetileg kelt tésztát igénylő sütemény előállítható gluténmentes lisztből is. A xantán és a konjac liszt is képes nyúlóssá, úgymond gumissá tenni a tésztát, amit búzaliszt esetében a glutén tesz lehetővé. Gluténmentes lisztnél tehát a glutén képességét kell pótolni ahhoz, hogy a tészta nyújtható legyen.

Hozzávalók 1 db 35 cm-es, glutén- és cukormentes bejgli rúdhoz:

▪️ 70 g mandulaliszt + 30 g-ra majd a gyúrásnál/nyújtásnál is szükség lesz, tehát összesen 100 g
▪️ 30 g bambuszrost liszt
▪️ 10 g konjac liszt vagy xantán
▪️ fél csomag sütőpor
▪️ 50 g stevia vagy eritrit
▪️ 50 g olvasztott vaj
▪️ citrom aroma vagy vanília aroma
▪️ 4 tojás

Elkészítés:
Először a száraz alapanyagokat keverjük össze! Ez fontos lépés a konjac vagy xantán miatt, mivel ennek egyenletes arányban keverednie kell a liszttel, hogy ne képezzen majd csomókat a tésztában. Ezután mehet hozzá a többi hozzávaló, amikkel simára keverjük a tésztát. Szórjunk a gyúrótáblára vagy munkafelületre 30 gramm mandulalisztet, amivel át tudjuk gyúrni kissé a tésztát, és alá-felé tudjuk lisztezni nyújtás előtt. Célszerű szilikon lapon vagy frissen tartó fólián dolgozni, mert azzal könnyebb feltekerni.

Szénhidrátcsökkentett bejgli - konjac liszt vagy xantán gumi hozzáadásával a tészta nyújthatóvá válik Szénhidrátcsökkentett bejgli - a xantán és a konjac liszt is képes nyújthatóvá tenni a tésztát

Mákos töltelék:
▪️ 200 g őrölt mák
▪️ 150 ml kókusztej
▪️ 50 g stevia vagy eritrit
▪️ vanília aroma
Csak össze kell keverni a hozzávalókat, nem igényel főzést.

Sütés: 180 fokon alul-felül sütéssel, légkeverés nélkül, kb. 30 perc.

Szénhidrátcsökkentett bejgli - a mákos tölteléket édesítsd eritrittel vagy steviával

Mentsd el ezt a receptet a kedvenceid közé, ha tetszett! Fusd át a többi diétás desszert receptet is, és tárazz be az egészséges desszert ötletekből!

A legfrissebb receptekért kövess minket instagramon is!

Az oldal tetejére