Barion Pixel
Az oldalunk használatával hozzájárulsz a cookie-k alkalmazásához, amelyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési Tájékoztatónkban.

Házi fehér kenyér gluténmentesen, köleslisztből

Fedezd fel a köleslisztet, és készíts egészséges, gluténmentes kenyeret!
4 éve hagytam fel a búzaliszt fogyasztásával, mert alacsony szénhidráttartalmú étrendre tértem át. Az életmódváltásom egyik alapköve volt a búzaliszt száműzése a konyhából. Akkor kezdtem el igazán felfedezni magamnak a reformliszteket. Először elkezdtem kísérletezni a maglisztekkel, és különös dologra lettem figyelmes: sokkal jobban, komfortosabban éreztem magamat, ha a süteményeimben egy szem búzaliszt sem volt.

Korábban folyamatosan küszködtem hasi panaszokkal, de ahogy a búzalisztet kiiktattam, ezek egy szempillantás alatt elmúltak:

Ma már tudom, hogy a fájdalmaknak a gluténérzékenységem volt az oka. A nem-cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) nem okoz olyan erős panaszokat, de igencsak kellemetlen tud lenni. Sokan hozzám hasonlóan “elvannak” a tüneteikkel, nem is próbálnak utána járni, mi okozhatja a rendszeresen jelentkező emésztési problémákat, vagy ráfogják valamire. Én például azt gondoltam, hogy túleszem magam, és talán a mértékre kellene jobban odafigyelnem. Nem is hittem volna, hogy valójában gluténérzékeny vagyok.

Szerencsés véletlen, hogy belevetettem magam a gluténmentes lisztfélék felfedezésébe, amikor low carb diétázni kezdtem!

Amikor nagy-nagy fogyókúrás lendülettel felvértezve belevágtam a low carb diétába, akkor szép sorban elkezdtem megismerni az egészséges lisztalternatívákat, amik mind egy szálig gluténmentesek. 3,5 hónap alatt 20 kilogrammtól sikerült megszabadulnom, amit egyrészt annak a számlájára írok, hogy felhagytam a búzaliszttel való sütéssel és főzéssel.

Az utóbbi időben a kísérletező kedvem egy új kedvenchez vezetett: a kölesliszthez

Bár a kölesliszt nem kimondottan low carb, mégis úgy éreztem, hogy ideje egy kicsit kilépni a megszokott mederből, és új ízekkel, textúrákkal gazdagítani az étrendemet. A kölesliszt ásványi anyagokban és rostokban is gazdag, így az egészségtudatos táplálkozástól kicsit sem távolodok el, amikor ezzel sütök valamit. Készítettem már belőle palacsintát, kiflit és pogácsához is használtam már, de ma a legjobb köleslisztes kenyerem receptje született meg!

Puha, foszlós házi kenyér köleslisztből

Hozzávalók:
▪️200 g kölesliszt
▪️30 g útifű maghéjliszt
▪️7 g sütőpor
▪️só
▪️30 ml almaecet
▪️400 ml víz

Elkészítés:

  1. Keverd össze a száraz hozzávalókat.

  2. Add hozzá az almaecetet és a vizet.

  3. Lehetőleg szilikon keverőkanalat használj, azzal könnyen és alaposan össze tudod dolgozni a tésztát.

  4. Takard le egy konyharuhával a keverőtálat, és hagyd pihenni 20 percig a tésztát.

  5. Bélelj ki sütőpapírral egy cipó sütő formát, és helyezd bele a tésztát.

  6. Szórd meg magvakkal a tetejét (én szezámmagot, fekete szezámmagot és napraforgó magot szórtam rá)

  7. Helyezd előmelegített sütőbe középre, alsó-felső sütéssel, légkeverés nélkül.

  8. Süsd 180 fokon 1 óra 15 percig.

Tökéletes kenyér köleslisztből! A gluténmentes étrendben is jól illeszkedő, puha és rostban gazdag házi kenyér. A búzaliszt helyett válaszd a köleslisztet, és készíts ínycsiklandó, foszlós kenyeret!

Mentsd el ezt a receptet a kedvenceid közé, ha tetszett! Fusd át a többi low-carb receptet is, és tárazz be az egészséges finomságokból!

A legfrissebb receptekért kövess minket instagramon is!

Az oldal tetejére