
Nézzük meg részletesen, mikor és hogyan érdemes ezeket az alapanyagokat alkalmazni!
Sütőpor
A sütőpor egy kémiai lazítóanyag, amely hő és nedvesség hatására szén-dioxidot bocsát ki. Ez sütés közben megemeli a tésztát, így laza, levegős szerkezetet eredményez. Mivel sütés közben, hő hatására aktiválódik, ezért a nyers tésztát pihentetni sem szükséges, hanem azonnal süthető, ez pedig igaz az alternatív lisztfélékkel való sütés esetén is. Maglisztekkel is jól működik a sütőpor, nem okoz csalódást.
Érdemes a tésztához olyan rostőrleményeket is adni, amik kiegészítik a sütőpor hatását, fellazítják a tésztát, hogy a végeredmény valóban levegős, rugalmas, puha és foszlós legyen, ne pedig száraz és omlós. Ilyen például az útifű maghéjliszt vagy chia magliszt, amik erős zseléképző hatásukkal segítenek megőrizni a tészta nedvességtartalmát.
Szódabikarbóna
A szódabikarbóna közel azonos hatást vált ki a tészta szerkezetében, mint a sütőpor. Maglisztekkel, rostőrleményekkel ugyancsak működőképes, de fontos tudni, hogy a szódabikarbónának szüksége van valamilyen savas hozzávalóra, hogy működésbe tudjon lépni. Ketogén diétában gyakori alapanyag házi kenyerekben, péksüteményekben az almaecet, ami kiváló párosítás a szódabikarbónával, de megfelel a citromlé is. Ha a recept nem tartalmaz savas összetevőt (akkor nincs értelme szódabikarbónát használni, ilyen esetben érdemes sütőport választani. A szódabikarbóna például almaecettel kombinálva erősebb hatású, mint a sütőpor, ezért kisebb mennyiség is elegendő belőle.
Élesztő
Az élesztő egy élő mikroorganizmus, ami a cukrok lebontásával szén-dioxidot termel. Hagyományos receptekben a cukor felel az élesztő aktiválásáért, ám low carb diétában a hozzáadott cukor nem jöhet szóba. Mivel az alacsony szénhidráttartalmú alternatív lisztekben az élesztőnek tulajdonképpen kevesebb táplálék jut, ezért nem fog olyan hatást eredményezni, mintha búzaliszttel dolgoznánk, és még cukorral is “megetetnénk”. Nem is kel meg a tészta olyan gyorsan. Ennek ellenére lehet alkalmazni élesztőt is, ha a mérsékelt hatással kibékülünk. Például mandulalisztben, barna lenmaglisztben és kókuszlisztben van annyi szénhidrát, amennyivel már képes az élesztő dolgozni, de hosszabb ideig kell keleszteni a tésztát (akár 1,5-2 órán át is érdemes pihentetni).
Ahhoz, hogy a maglisztes, gluténmentes nyers tésztánk állaga hasonlítson az élesztős búzalisztes kelt tésztáéhoz, szükség lesz xantán gumi vagy konjac liszt hozzáadására is. Ez a két állagjavító nagyszerűen pótolja a glutén tulajdonságait, ugyanis a gluténmentes masszából nyúlós, rugalmas tésztát alkot, amit gyúrni és nyújtani is lehet. Legyen szó fonott kalácsról vagy egy tökéletes keto pizzáról, könnyedén elkészíthető búzaliszt hozzáadása nélkül!
Nézd meg alacsony szénhidráttartalmú lisztek és az alacsony szénhidráttartalú lisztkeverékek kínálatát a Fittpiacon!