
Az őszi és téli időszakban különösen előtérbe kerülnek étrendünkben a magvak. Ezek igazi hideg idős csemegék, amiket ilyenkor szívesen ropogtatunk.
Vajon milyen hatást gyakorolnak szervezetünkre?
Az olajos magvak különösen sok vitamint tartalmaznak, amik a hűvösebb hónapokban és vírusszezonban jól jönnek a szervezetünknek, hiszen erősítik az immunrendszer védekezőképességét. Antioxidánsokban is igen gazdagok, amik a szabadgyökök és az oxidatív stressz elleni védelemben játszanak szerepet. Továbbá esszenciális zsírsavakban gazdagok, amik energiát adnak, és többek között segítik egyes vitaminok felszívódását, a hormonegyensúlyt, az immunrendszer egészségét, a szív és érrendszer működését.
Hogyan fogyaszthatunk olajos magvakat?
Étrendünkbe változatos módon beilleszthetőek a magvak. Fogyaszthatjuk őket nyersen, de liszt formájában is. A maglisztek zsírtalanítottak, ami azt is magával vonja, hogy alacsonyabb a kalóriatartalmuk, mint a feldolgozatlan magnak, de vitaminokban és antioxidánsokban továbbra is gazdagok. A tápanyagokban bővelkedő, természetesen gluténmentes maglisztek kiválóak alacsony szénhidráttartalmú sütemények és kenyerek készítéséhez, amiket ketogén vagy paleo diéta alatt is lehet fogyasztani.
Mutatunk 3 izgalmas receptet, amiben nagy szerepet kapnak az olajos magvak:

Low carb & keto granola
Ha reggelire szereted a müzli féléket, és szeretnél egy olyan alternatívát, ami alacsony szénhidráttartalmú diétába is belefér, akkor ez a házi granola nyerő lesz számodra! Végre olyan müzlit reggelizhetsz, ami egyáltalán nem tartalmaz hozzáadott cukrot! Ráadásul ez egy könnyen elkészíthető, gluténmentes finomság, ami még desszertként is tökéletes!

Diós lenmaglisztes piskóta

Almás, földimandulás muffin