Barion Pixel
Az oldalunk használatával hozzájárulsz a cookie-k alkalmazásához, amelyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési Tájékoztatónkban.

Mezei katáng az egészséges táplálkozásban

Cikória: Több mint egy gyomnövény!
Cikória, vad cikória vagy másnéven mezei katáng a nyári hónapokban ellepi a zöld területeket, réteket és még az útszéli árkokat is. Ez a gyönyörű kékes árnyalatban pompázó virágokkal teli növény szinte mindenhol felüti a fejét júniustól szeptemberig. Gyerekként talán te is szedtél katángkóró virágcsokrot, és nem is volt nehéz dolgod egy csokorra valót összeszedni, mert igen sűrűn nő ez a gyomnövény.

 

De álljunk meg egy pillanatra! A mezei katáng nem valami közönséges gaz!

A Cichorium intybus avagy vadcikória, sokféleképpen hasznosítható zöldségnövény, és ha számodra fontos az egészséges táplálkozás, akkor mindenképp meg kell ismerned alaposabban, mit is tud a cikória. Biztosan hallottál már a cikóriakávéról, ami egészen elterjedt koffeinmentes kávéhelyettesítő, de ennél is tovább mehetünk, más is készül belőle. A cikóriagyökér inulint tartalmaz, méghozzá kivételesen nagy mennyiségben. Ez teszi igazán értékessé! Az inulin roppant hasznos a szervezetünk számára, mivel prebiotikus rostként közvetlenül a vastagbélben fejti ki hatását, támogatja az egészséges bélflórát és az emésztést, ezért késő ősszel betakarítják a cikóriát, hogy a gyökeréből kivonhassák az inulint. A fiatal növény levelei szintén felhasználhatóak salátákban, főzelékekben és levesekben. Kesernyés ízükkel tulajdonképpen megfűszerezik az ételeket.

A mezei katáng egészségre gyakorolt hatása

Akár a konyhakerünkben is érdemes lehet cikóriát termeszteni nem csak a szépsége miatt, hanem azért is, mert javítja az emésztést és támogatja a májfunkciókat. Gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi gyulladások enyhítésére is alkalmazható. Virágából teaforrázatot is készíthetünk, ami többek között vízhajtó hatású. A cikória növény különböző részei tápanyagokban igencsak bővelkednek. Levelei gazdagok ásványi anyagokben és vitaminokban. Különösen A-vitaminban bővelkedik. Gyökere kiemelkedő inulinforrás, ami támogatja a bélflóra egészségét. A cikóriagyökér polifenolokat is tartalmaz, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, így fontos szerepet játszik a szabad gyökök elleni védekezésben és gyulladások csökkentésében.

Egészséges cukorhelyettesítő cikóriából

Még a kristálycukrot is segít száműzni a konyhádból a cikória selymes, tiszta, édes szirupja! A cikóriaszirup jóval kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint az asztali cukor vagy a méz, így cukorbetegség vagy alacsony szénhidráttartalmú diéta esetén is alkalmazható természetes édesítőszerként. Magas rosttartalma a bélrendszer egészségének is kedvez, segíti az emésztést. Kesernyés mellékíztő mentes édesítőszer, egyszerűen még desszertöntetként is ellenállhatatlanul finom!

Vissza ide: Életmód blog

A legfrissebb receptekért kövess minket instagramon is!

Az oldal tetejére