Leírás
A manióka növény gyökeréből nyerjük a tápiókakeményítőt. Ehhez nem csak leőrlik a gyökeret, hanem különleges eljárással nyerik ki belőle a keményítőt. Az egészet átmossák, pépesítik, majd különválasztják a folyadékot. Így készül el ez az alternatív keményítő, mellyel nyugodtan helyettesíthetjük a hagyományos lisztet is.
Ez az egyik leginkább konyhabarátnak nevezhető keményítőféle, mert amellett, hogy mellékíz és színmentes, rendkívül sima, csomómentes ételeket készíthetünk vele. Nagy előnye, hogy gyors hűtés során sem csapódik ki a főtt ételből, így kitűnően viseli a hűtési folyamatokat is.
Másik fontos tulajdonsága, hogy az ebből készített ételek ropogósra, kérgesre sülnek, ezért nagyon ajánljuk kenyerek, péksütemények elkészítéséhez. Ha maglisztekhez keverjük a tápióka keményítőt, igazi, szivacsos kenyérállagot kaphatunk végeredményként.
Lektineket, szaponinokat, fitátsavat és semmilyen antinutritív anyagot nem tartalmaz.
Összetevők, tápértékek
Átlagos tápértékadatok | 100g termékben: |
Energia | 1590 kJ / 380 kcal |
Zsír | 0,1 g |
- amelyből telített zsírsavak | 0 g |
Szénhidrát | 91 g |
- amelyből keményítő | 85 g |
Fehérje | 0,1 g |
Só | <0,1 g |