A legsokoldalúbban felhasználható paleolit lisztféle, semleges íze miatt szinte bármire alkalmazhatjuk. A hagyományos darált mandulához képest sokkal több folyadékot és zsiradékot képes felvenni.
Felhasználható: Jó vízmegkötő képessége, semleges íze és világos színe miatt nagyon jól alkalmazható ételek sűrítésére. Remek alapanyaga minden tésztafélének, készíthető belőle kenyér, pékáru és sütemény egyaránt. Jól alkalmazható panírozáshoz is.
A mandula élettani hatásai:
- A mandula bőségesen tartalmaz E-vitamint, így segít a méregtelenítő folyamatok serkentésében, ellenállóképességünk erősítésében. Erős antioxidáns hatása segít megvédeni a szervezetet az oxidatív stressz okozta sejtkárosodástól.
- Megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben.
- Sok benne a B1-vitamin, a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a P-vitamin és a foszfor.
- Gazdag ásványi anyagokban. A magnézium erősíti a csontozatot, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kálcium-kálium egyensúlyát.
- Remek rézforrás: elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre.
- Cinktartalmánál fogva serkenti a sebgyógyulást.
- Vastartalma miatt javasoljuk lábadozás, vagy vérképzési gondok esetén.
- A belőle készült krém tisztítja és hidratálja a bőrt.
- A lenyúzott magbélből nyert vitamindús mandulatejet évszázadok óta fogyasztják. A szója-, illetve húsmentes étrendben kedvelt ital kiváló fehérjepótló, és javítja az emlékezőképességet.
- A mandulában egyidejűleg magas a fehérje és az élelmi rost mennyisége. Ez a kombináció segít a tápanyag-bevitel ésszerű szinten tartásában - vagyis bármennyire is olajos magot fogyasztunk, a mandula, növeli a teltségérzetet, és egészségünket is védi. Mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését.
- Kedvező hatású egyes rákbetegségek megelőzésében.
- Serkenti az emésztést, hatásos gyógymód a székrekedésre.