Azok számára lett alkotva néhány évvel ezelőtt úttörőként, a világon egyedülálló módon a búzaliszt teljes kiváltására alkalmas, gluténmentes, semleges ízvilágú, paleolit alapanyagokból készült Lisztvarázs lisztkeveréket, akik a rohanó világban egyszerű, élhető, hosszú távú életmódváltásban gondolkodnak. A hagyományos búzaliszthez hasonlóan egy alternatív lisztet tartanának otthon, ami alkalmas minden étel elkészítésére. Hisz hosszú távon kevés ember képes néhány alapanyagból változatosan étkezni úgy, hogy ne vágyna a régi ételek paleo köntösbe bújtatott – akár alkalmankénti – fogyasztására.
Semleges ízvilágú univerzális lisztkeverék, melyből minden elkészíthető, amihez eddig búzalisztet használtál. Nincs lisztkeverékek okozta káosz csak egyetlen Paleo liszt.
A gondosan válogatott összetevők kiegészítik egymást mind működésében, mind pedig hatásmechanizmusában. A magas rosttartalom a szénhidrát felszívódás lassításában játszik fontos szerepet.
Íme az összetevők “tudásuk” szerint csoportosítva:
Tápióka keményítő: közepesen magas szénhidrát tartalom, rezisztens keményítő tartalommal
Kókuszliszt: magas rost-, vitamin- és ásványi anyag tartalom
Aranylenmag liszt: magas rost-, vitamin- és ásványi anyag tartalom
Útifűmaghéj liszt: vízben oldható növényi rost
Konjak liszt: vízben oldható növényi rost
A PaleoLét Lisztvarázs lisztkeverék tökéletes alternatíva a búzaliszt teljes kiváltására. Jó szívvel ajánlom ételallergiásoknak, cukorbetegeknek, testsúlyproblémával küzdőknek és mindazoknak, akik csak vigyázni akarnak saját és mikrokörnyezetük egészségére.
A PaleoLét lisztkeverékek megoldást jelentenek arra az időszakra, míg a szervezet emésztőrendszert érintő felbomlott egyensúlya nem rendeződik. Az egynsúly helyreállításához fontos a paleolit életmód betartása és ezzel párhuzamosan az emésztőrendszeri regeneráció. Akinél hasi panaszt okoznak a rostok vagy a keményítő, szintén fektessen kiemelt hangsúlyt az emésztőrendszeri regenerációra, melyhez a Herbaferm csepp és a Prefer kapszula jó választás lehet.
Receptek:
Zsemle
20g kókuszjoghurtot(Aldi), 100g tojást(kb.2db M-es), 10g kókuszolajat, 5g facsart citrom levet, 30g meleg vizet kézi habverővel összekeverünk. Spatulával/kanállal hozzákeverünk 100g Lisztvarázst, 4g PaleLét sütőport, 3g sót. 10 percet pihentetjük. Felkapcsoljuk a sütőt 180 fokra, légkeverésre, míg melegszik a sütő, 17g Lisztvarázst fokozatosan hozzákeverünk a tésztához. Három egyenlő részre szedjük, néhány csipet Lisztvarázzsal (kb. 1-1 kávéska nálnyi) lapos korong alakúra formázzuk, tetejét bevágjuk. Tapadásmentes, lyukacsos zsem lesütő formába, az előmelegített sütő rácsára helyezve 40 perc alatt készre sütjük. Kivesz szük, majd rácson hűtjük teljes kihűlésig.
Diós cipó
4M-es tojást (211g) alaposan keverj el. Adj hozzá 180g Lisztvarázst, 30g őrölt diót, 8g PaleoLét sütőport, 5g sót, 2 ek(17g) kókuszolajat, 100 g meleg vizet (1p mikróban). Keverd csomómentesre, majd hagyd pihenni 20-25 percet. Végül tapadásmentes sütőpapírra szórj 2ek (24g) Lisztvarázst, amire borítsd rá a cipótésztát, gyúrd át néhány mozdulattal, míg a leszórt lisztet fel nem veszi és tapadás-mentessé nem válik. Formálj lapos korongot és 200 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben süsd 20 percig, majd további 25 percig 180 fokra mérsékelve. Rácson hűtsd ki teljesen, majd szeletelheted is.
Kakaóscsiga
13db, átlagosan 8 cm átmérőjű csigához 4 M-es tojást (felütve 217g), 75g kókuszjoghurtot (ALDI), 15g langyos kacsazsírt kézi habverővel összekevertem. Spatulával hozzákevertem 190g Lisztvarázst, 17g eritrit port, 10g PaleoLét sütőport. Pihent 10 percet, majd sütőpa pírra borítottam 30 g Lisztvarázs fokozatos alá-fölé hintésével átgyúrtam, hogy tapadás mentesen nyújtható legyen. 20*25 cm-esre nyújtottam, kb. 1 cm magas lett a tészta. Le kentem kókuszolajjal, rászitáltam két púpozott ek. por eritritet, két púpozott ek. 20-22%-os kakaóport, hosszanti oldalán a széleket picit behajtottam, majd alulról a sütőpapír segitségével feltekertem. Cérnával felszeleteltem. 28 cm-es szilikon kör alakú formába he lyeztem, kókuszolajjal lefújtam a csigákat, majd 180 fokra előmelegített, légkeveréses sü tőben 12-15 perc alatt készre sütöttem.
Palacsinta
12 db palacsintához 4 tojást, 100g Lisztvarázst, 400-500g mentes vizet kézi habverővel ösz szekeverünk. Közepesen forró (ne sistergős forró), olajjal kikent serpenyőben készre sütjük.
Nokedli
2-3 adag nokedlihez 4 tojást, 150 g Lisztvarázst, 2 g sót, 50 g vizet összekeverünk, majd forrásban lévő bő, sós vízbe szaggatjuk. Kis lyukú szaggatót használva kb. fél percet fő a nokedli. Nagy lyukú szaggatót használva 1 percet főhet. Szűrjük, majd azonnal hideg folyó víz alatt alaposan átöblítjük.
Készítette: Kovács Ildikó
Házi gyúrt tészta
55 g tojást(kisebb M-es) összekeverünk 55 g Lisztvarázzsal. (Ahány gramm tojás, annyi gramm Lisztvarázs kell. 1 főre 1 tojásos tésztát számolj.) Kézzel pár másodperc alatt gom bóccá formázzuk, 1 csapott ek Lisztvarázzsal, alá-fölé hintve, sütőpapíron a lehető legvé konyabbra nyújtjuk. Tésztavágóval/pizzavágóval/késsel, felszeljük, majd forrásban lévő bő,
sós vízben, 3-4 perc alatt készre főzzük, hideg vízzel alaposan átöblítjük.
Panír
Amit panírozni szeretnénk (Pl. húsok, zöldségek stb.) először lisztvarázsba, majd tojásba és ismételten Lisztvarázsba forgatjuk. Közepesen forró olajban készre sütjük. Ha fasírtot ké szítünk, az áztatott száraz zsemlét 1 kg darált húsnál 1 púpozott evőkanál Lisztvarázs he
lyettesíti. Az így elkészült fasírtgolyókat kisütés előtt forgassuk Lisztvarázsba.
Rántás, habarás – Karalábé főzelék
Karalábé főzelék, marhapörkölttel. Családi adagban készítettem 900 g mirelit karalábét puhára főztem annyi vízben, ami kb. 3 ujjnyival ellepte. Fűszereztem sóval, borsal, friss pet rezselyemmel. Míg főtt, elkészítettem a rántást. Két gerezd fokhagymát belenyomtam 4 ek. kókuszolajba, picit pirítottam, majd ment hozzá 1 ek. Lisztvarázs, amivel szintén pirítot tam. Félrehúztam picit hülni, addig a főzelék 3/4-ét botmixerrel pépesítettem és visszatet tem a főzőlapra. Befejeztem a rántást úgy, hogy hozzákevertem egy bő tk. (ööö kicsit meg szaladt ezért intenzív a színe ) pirospaprikát, majd hozzáöntöttem a pötyögő főzelékhez. 1 dl kókusztejszínt pici vízzel és 1 ek Lisztvarázzsal elkevertem és ez is ment a pötyögő fő zelékhez és max. 1 perc múlva le is zártam.
Piskóta
3 közepes tojást kettéválasztunk, fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, félretesszük. A sárgáját 33g eritrittel fehéredésig keverjük. Hozzákeverünk 20g langyos kókuszolajat, 20g facsart narancslevet. Majd 55g Lisztvarázst és 4g PaleoLét sütőport keverünk hozzá. Végül a fehérjehabot kézi habverővel óvatosan hozzákeverjük. 20x20 cm-es, sütőpapíros formába kanalazzuk, 180 fokon, légkeverésen, 30 perc alatt készre sütjük.
Készítette: Kovács Ildikó
Pizza
2 tojást, 30g kókuszolajat/olívaolajat, 30g langyos vizet elkeverünk, hozzáadunk 145g Liszt varázst, 3g PaleoLét sütőport, 3g sót, pici olasz fűszerkeveréket. Kézzel korong alakúra for mázzuk, majd tapadásmentes sütőpapíron kb. 30 cm átmérőjűre nyújtjuk. A szebb és köny nyebb nyújtáshoz szórhatsz a tészta alá és fölé néhány csipet Lisztvarázst. Rátesszük a fel tétet, tepsire húzzuk, majd 15-20 perc alatt(feltéttől függően) 200 fokra előmelegített sü tőben, alsó-felső sütésen készre sütjük.
Lángos
2 kisebb M-es tojást, 100 g Lisztvarázst, nagy csipet sót, nagy csipet PaleoLét sütőport, 50 g mandula tejet összekevertem, bőven, de tényleg bőven kókókuszolajozott kézzel tenyér ben ellapogattam, vékonyra, amennyire a tészta engedte, bő közepesen forró kókuszolaj ban kisütöttem A feltét kókuszjoghurt és növényi sajt.
Ebből az alapanyagból 8 db 1/2 tenyérnyi lángos lett.
Fánk
11 db 5 cm átmérőjű fánkhoz: 2M tojás (113g), 35g kókuszjoghurt(ALDI), 20g eritrit, 100 g Lisztvarázs (+2p ek(35g) a nyújtáshoz), 5g PaleoLét sütőpor.
Először a folyékony hozzávalókat elkevertem az eritrittel, majd hozzákevertem a Lisztva rázst sütőporral. Pihent a tészta 10 percet, majd sütőpapíron 2 púpozott ek Lisztvarázs hoz záadásával átgyúrtam, kinyújtottam kb. 2,5 cm-es vastagságra, kiszúrtam, közepébe ujjal mélyedést nyomtam, közepesen forró, bő kókuszolajban mindkét oldalát aranybarnára sü töttem Figyelj arra, hogy az átgyúráshoz ne használj több lisztet, mert tömör lesz a fánk.
Szilvás gombóc (kb. 15 gombóc)
500g édesburgonyát sós vízben puhára főzünk, majd langyosra hűtjük, összetörjük. Hozzá keverünk 1 nagy evőkanál kacsazsírt, 2 közepes tojást, egy nagy csipet sót és 150 g Liszt varázst. Miután összeállt a tészta, tapadásmentes felületen, Lisztvarázzsal alá-fölé hintve, kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk. 8*8 cm-es kockákat vágunk. Fahéjas-eritrites szilvát te szünk a közepébe, majd gombócot formázunk. Sós, lobog vízben készre főzzük úgy, hogy miután feljöttek a víz tetejére, 5-8 percig főzzük. Alaposan lecsepegtetjük, eritrites pirított darált dióban meghempergetjük.
Ferrero Rocher golyók
Először is készítsétek el a világ legfinomabb mogyorókrémjét:
170 g datolyát langyos vízbe áztattam egy órán keresztül, majd leszűrtem. A vizet nem nyomkodtam ki belőle 100 g törökmogyorót beraktam az aprítóba és hozzátettem a da tolyát, 1 csipet sót, 20 g holland kakaóport és addig járattam a gépet, amíg szépen össze állt.
Hozzávalók a golyókhoz: 60 g darált törökmogyoró 80 g mogyorókrém 50 g olvasztott PaleoLét Belga csokipasztilla 50 g PaleoLét Lisztvarázs Csipet só 15 g kókuszolaj Mehet minden az aprítógépbe, majd le kell hűteni a tésztát. Golyókat formázunk, közepébe mehet egy szem egész mogyi, majd ismét hűtő,ezután jöhet rá az olvasztott csoki, és a durvára tört törökmogyoró.
Készítette: Kovács Ildikó
Parmezános korong
Hozzávalók:
120 g reszelt, szobahőmérsékletű parmezán 7 ek. olvasztott kókuszolaj 80 g lisztva rázs
1 tojássárgája (só nem kell bele!)
Összegyúrjuk a hozzávalókat, majd tekercset, tömböt formázunk belőle és mehet a hűtőbe 20 percre. (így tökéletesen áll össze, és jól fel tudjuk szeletelni!)
Óvatosan bánjunk a tésztával, késsel, vagy konyhai lapáttal nyúljunk alá, így a formát meg tartva szépen ráhelyezzük a sütőlapra/tepsire. 170 fokos sütőben 15 perc, félidőben meg kell fordítani.
Készítette: Kovács Ildikó
Gofri (4 főre, 8db gofrihoz)
6 M-es tojást, 40g eritritet összekeverünk. Hozzáadunk kézi habverővel 200g Lisztvarázst. Végül 40g langyos kókuszolajat, 80g szoba-hőmérsékletű vizet. Gofrisütőbe kanalazzuk és készre sütjük.
Pogácsa (tojásmentes)
140 g Lisztvarázst, 3 g sütőport, 4 g sót, 10 g sörélesztőpelyhet(elhagyható), 50 g lágy kó kuszzsírt, 40 g kókuszjoghurtot, 50 g vizet összekevertem, szilikonos nyújtólapon óvatosan kinyújtottam, kiszaggattam, tetejét berácsoztam, ketchuppal lekentem, és szezámmagot tettem rá, majd 175 fokos sütőben 12 perc alatt készre sütöttem.
Készítette: Kovács Ildikó
Spagetti
A szokásos recept szerint, egy főre egy tojáshoz hozzákeverünk annyi gramm Lisztvarázst, ahány gramm felütve a tojás. Összekeverem, majd a liszt mennyiségének 10%-ával még átgyúrom és úgy teszem a tésztanyomóba(kézi tésztanyomóként találod a boltokban). Sós, forró vízbe nyomom, maximum 1 percig főzöm, szűröm, hideg folyó vízzel alposan átöblí
tem, így lesz al dente állagú
Mézespuszedli
1 nagy tepsi, 37 db nagyobb diónyi puszedlihez:
2 tojás (110g), 2 ek. kókuszjoghurt (ALDI)(100g), 160 g méz, 75 g langyos kókuszolaj, 270 g Lisztvarázs, 1 p tk. (4g) mézeskalács fűszerkeverék, 10 g PaleoLét sütőpor, csipet só. Mázhoz: 1 kisebb tojásfehérje, 5 ek. por eritrit, 1 tk. facsart citromlé. A tészta hozzávalóit keverd alaposan össze, kapcsold fel a sütőt 180 fokra, légkeverésre, majd nedves kézzel formálj diónyi gombócokat, helyezd 2 ujjnyi távolságra, sütőpapírral bélelt sütőlapra, A már előmelegedett sütőben süsd 12 percig. Míg sül a puszedli, keverd ki a mázat, a sütési idő leteltével vedd ki, kend le a puszedliket a mázzal, majd további 3 percig tedd vissza a sütőbe.
Sütés közben a gombócok puszedli formára terülnek.
Bejgli
Hozzávalók 1 db nagy méretű, 16 szeletes bejglihez:
2 db közepes méretű tojás
50 g reszelt alma(héj nélkül és nagyjából nyomkodd ki a levét, ha túl lédús lenne) VAGY paleo kovász (ugyan mivel eritritet teszünk a tésztába, plusz emelkedést ne várjunk, viszont hihetetlen szuper emulgáló hatása van!! Csodaszuper tésztánk lesz! A Liszt varázsból készült kovász készítése ???? https://paleolet.hu/ahogy-mi-neveljuk-es-hasznaljuk kovaszkat/
30 g eritrit
150 g PaleoLét lisztvarázs
1 tk PaleoLét sütőpor
2 ek olvasztott sertés, kacsa zsír
10 g víz (csak a kovászos verzióhoz!!!)
1 db tojás a bejgli lekenéséhez
Máktöltelék (1 adag tésztához a fenti recept alapján) :
100 g őrölt mák
60 g eritrit
1 kk vanília őrlemény
4 ek sárgabarack lekvár
1 narancs reszelt héja
1 narancs leve
1 marék mazsola, melyet előzőleg a narancslében áztattunk
Sűrűre összefőzzük a hozzávalókat, majd kihűtjük és mehet a tésztára.
Dió töltelék (1 adag tésztához a fenti recept alapján):
100 g őrölt dió
50 g eritrit
1 kk vanília őrlemény
4 ek sárgabarack lekvár
1 narancs reszelt héja
1 narancs leve
1 marék mazsola, melyet előzőleg a narancslében áztattunk
Sűrűre összefőzzük a hozzávalókat, majd kihűtjük és mehet a tésztára.
Édesítőszer-mentes Dió töltelék (1 adag tésztához a fenti recept alapján): 45 g frissen facsart narancslé
8 g mazsola
55 g vajpuha datolya
55 g darált dió
A mazsolát áztasd a narancslébe kb. 10-15 percre, majd keverd hozzá a vajpuha datolyát, amit előzőleg villával pépesre nyomkodtál. Keverd hozzá a diót, végül add hozzá a mazsolát a narancslével együtt.
A töltelék hozzávalóit csak össze kell keverni és mehet a tésztára.
Marcipán töltelék (1 adag tésztához a fenti recept alapján):
150 g Mandula liszt (hántolt földi mandulát használtam)
50 g eritrit
3 g rum aroma
50-55 g víz (annyi, hogy kenhető masszát kapjunk)
A töltelék hozzávalóit csak össze kell keverni és mehet a tésztára.
Elkészítés:
- A száraz és a nedves hozzávalók összekeverését követően gyúrj a tésztából gombócot, majd folpackba csomagolva tedd félre pihenni kb. fél órácskára míg elkészíted a tölteléket. 2. Tapadásmentes sütőpapíron nyújtsd 0,3-0,5 cm vastagságúra, téglalap alakúra, majd a választott tölteléket óvatosan simítsd a tetejére úgy, hogy a két szélét behajtod, ezt köve
tően hosszanti irányban a sütőpapírlap segítségével tekerd fel. Ha az almareszelékes tész tát készíted, pici lisztvarázst hints a sütőpapírra, mielőtt nyújtanád és a tésztára is. 3. Tojássárgájával kend le a rudat, majd, ha megszáradt fehérjével is. Ezt követően óvato san szurkáld meg. A két lekenés között fontos a száradás, hogy igazán márványosan gyö nyörű legyen ;-) Ha idő szűkében vagy, akkor csak kend le felvert tojással, szurkáld meg és mehet is az előzőleg előmelegített sütőbe.
- 175 fokos sütőben, alsó-felső sütésen, süsd 40-45 percig. (sütőfüggő, figyelgesd az uccsó 10 percben)
Mézeskalács
170 g Lisztvarázs
2 M-es tojás
3 g PaleoLét sütőpor
3 tk Lucullus Mézeskalács fűszerkeverék
120 g méz
A hozzávalókat a felsorolt sorrendben keverd össze, majd folpackba csomagolva 30 percet hűvös helyen pihentesd. Lisztvarázzsal hintett felületen nyújtsd kb. 0,5 cm vastagra. Szúrd ki, majd 175 fokos légkeveréses sütőben 6-7 perc alatt süsd készre. Tojásfehérjébe vagy citromlébe elkevert por eritrittel díszítsd.
Ebből az adagból – formától függően – kb. 20 db mézeskalács lesz.
Mézeskalács máz:
100g por eritrit, 1/2 tojásfehérje (kb. 16g), 3 csepp citromlé. Alaposan keverd ki, majd hab zsákból mehet is a kalácsok tetejére.
Linzer
Forma nagyságától függően kb. 12 db linzerhez:
3 közepes tojás(150 g) 55 g eritrit,168 g Lisztvarázs, 2 g sütőpor, 4 ek(30g) kókusz olaj. Összekeverjük, majd 10 percre folpackba tekerve pihen. Lisztvarázzsal hintett tapadás mentes felületen, kb. 0,5 cm-esre kell nyújtani, kiszúrni, majd 175 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 6-7 perc alatt készre sütni.
Sportszelet
A hozzávalókat késes aprítóba dobtam, homogén állagúra kevertem. 20x20 cm-es sütőpa pírral bélelt formába nyomkodtam. A négyszögletes forma elérést követően kivettem pa pírral együtt, a tetejét nyújtófával elegyengettem, PaleoLét Belga csokipasztillát olvasztot tam kókuszolajjal 1 perc alatt(15mp-enként átkevertem) mikróban, majd rácsorgattam a
tészta tetejére. Kb. 30 perc alatt teljesen kihűtöttem, majd felszeltem.
Hozzávalók:
200g Lisztvarázs, 50g 20-22%-os kakaópor, 83g eritrit, 100g langyos kókuszolaj, 120g forró víz, 19g rum aroma, 5g vanília aroma, 1 tk facsart citromlé
A csokimáz: 80g PaleoLét csokipasztilla és 2-3 tk olaj.
Tojásmentes burgonyás keksz
50 g nyers édesburgonyát, 30 g kókusz olajat, 65 g Lisztvarázst, 2 g sót, 2 g sütőport, 30 g meleg vizet, 2 g almaecetet késes aprítóba dobtam. Amikor krémes, homogén állaga lett 1 ek Lisztvarázzsal sütőpapíron átgyúrtam, majd 1-2 mm-esre nyújtottam, felszeltem és 165 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 15 perc alatt készre sütöttem. Akkor jó, ha hal ványan barnulni kezd. Ha a középső terület kevésbé sülne, érdemes szétszedegetni őket.