Leírás
Hozzáadott cukrot nem tartalmaz
Ennek a lekvárnak a különlegessége, hogy a benne található bogyósok beltartalmi tulajdonságainak köszönhetően a lekvár élelmi rostok forrása is amellett, hogy édesítésére szőlőmustot használunk, így kizárólag természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz.
Lekvárjaink tartósítószerek, állományjavítók és aromák felhasználása nélkül készülnek.
A zamatos gyümölcsről
Ennek a lekvártípusnak az összeállítása során elsődlegesen az alapanyagok ízének- és színének a harmóniáját kerestük. A számtalan próbafőzés és kóstolás eredményeként végül a málna, piros és fekete ribizli, valamint a fekete szeder felhasználása mellett döntöttünk. A gyümölcsök összefőzésével kapott izgalmas kompozíciót tovább fokoztuk. A készítményhez adott vanília íze selymesen simogatja a gyümölcsök adta savanykás, kissé harsány ízkombinációt.
A málnatermesztésben a málnavesszők végén üldögélő piros-bordó szemek a szüretelést megelőzően lenyűgöző látványt nyújtanak. A gyümölcs szedése többnyire állva-hajolva történik. Szedés közben nem árt a hosszú ujjú ruha, mert bizony a levelek- és a vesszők szúrnak, karcolnak.
Igen sok időt vesz igénybe, mire a ribizli gyöngyszerű szemeit az apró száracskáktól megszabadítják. Ennek ellenére minden fáradságot megér, hiszen vaníliás erdei lekvárunk ettől a gyümölcstől lesz igazán ízletes. A ribizli nagy részét – a szederhez hasonlóan – a főzést megelőzően passzírozzuk. Készítményeinkben előszeretettel használjuk a korai érésű, vékony héjú, nagy, fényes bogyóiról felismerhető Fertődi, és a szintén nagy, fényes bogyókkal rendelkező, de közepesen kemény húsú Titánia fajtákat.
A szeder bár kellemesen édes, az íze kicsit jellegtelen. Vaníliás erdei készítményünkben viszont kitűnő választás, hiszen jól ellensúlyozza a fekete ribizli erőteljes, szinte már harsány ízét. Felhasználása előtt a gyümölcsöt kipasszírozzuk, hogy levét az erős magoktól megszabadítsuk.
Hogyan fogyaszd?
A vaníliás erdei gyümölcslekvárunk akár önmagában is kész desszertélmény lehet, de pompásan illik fagylaltokhoz, palacsintába, házilag készített, vaníliás túrókrém ízesítésére, piskótatekercsbe, de akár csak egy szelet, pirított kalácsot is képes teljesen új szintre emelni.
Dietetikusunk tanácsa: mit kell tudni a szerb málnáról?
A szerbeket a klímájuk, termékeny földjeik, és több évtizedes termesztési tapasztalatuk vezető málnatermesztő országgá emelte 2015-ben (maguk mögött hagyva Lengyelországot és Chilét). Az említett évben a külföldre értékesített málna mennyisége elérte a cca. 100 ezer tonnát. Málnatermesztésük központja Arilje, ami a nyugat-szerb hegyvidéki régióban található kisváros. A hegyvidéki tájnak köszönhetően a málna egészséges, tiszta környezetben tud teremni.
Az innen származó legnépszerűbb fajták:
- Wilammette – Középkorai, bőtermő málna. Zamatos gyümölcse friss fogyasztásra, fagyasztásra egyaránt kitűnő. Sötétvörös, közepes méretű gyümölcse szilárd, kellemes ízű, intenzív illatú.
- Meeker – Középkorai, középnagy-nagy gyümölcsű, nagyon jó ízű fajta. Bogyói kemények, fényesek, sötétpirosak, jól szállíthatók.
Összetevők, tápértékek
Összetevők: szőlőmust sűrítmény, ribizli (28,5%), szeder (16,5%), málna (5%), ivóvíz, zselésítő anyag: pektin, citromlé sűrítmény.
100 g termék 50 g ribizli-, szeder- és málna felhasználásával készült.
Átlagos tápértékadatok | 100g termékben: |
Energia | 514 kJ / 121 kcal |
Zsír | <0,5g |
- amelyből telített zsírsavak | <0,1g |
Szénhidrát | 27g |
- amelyből cukrok | 23,4g |
Rost | 3,1g |
Fehérje | 0,8g |
Só | 0,02g |